Buluşunuz Düşüncede Kalmasın
Teknoloji Transfer Ofisi (TTO)

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ PATENT ÇAĞRISI

Buluşunuz Düşüncede Kalmasın!

Önemli Not:

Bu çağrı; buluş fikirlerini tescil ettirmeleri, hayata geçirmeleri ve ticarileştirmelerine destek olmak amacıyla Beykent Üniversitesi akademik personeli ve öğrencilerinin başvurusuna açıktır.

Başvuru sahiplerinin buluşun kullanılacağı alana göre aşağıdaki formlardan uygun olanı seçmesi gerekmektedir.

Dosyaların içerisinde bahsi geçen buluşlarla ilgili örnekler yer almaktadır.

İlgili belge doldurulduktan sonra teknolojitransferofisi@beykent.edu.tr adresine gönderilmelidir.

Not: Buluş sahipleri yukarıda belirtilen tarihlere bağlı kalmaksızın Buluşlarını tarafımıza iletebilirler.

 

Başvuru Süreci

patent-sureci-tablosu

 

BULUŞ BİLDİMİNDE BULUNAN AKADEMİK PERSONELİMİZİN ve ÖĞRENCİLERİMİZİN DİKKATİNE

Buluş veya Tasarımın Bildirim Süreci

  • Buluş Sahibi TTO web sitesinde yer alan Buluş Bildirim Formu (BBF) ve Tasarım Bildirim Formlarından başvurusuna uygun olan formu (TBF) tüm detaylı bilgileri içerecek şekilde doldurularak TTO’ya iletecektir.
  • Birden fazla buluşçu veya tasarımcı olması halinde buluşçuların veya tasarımcıların, buluş veya tasarım üzerindeki hak paylaşımları kendi aralarında mutabakat ile belirlenir ve bu oranlar BBF’ye veya TBF’ye yazılır.
  • Buluş veya tasarım sahipleri tarafından, buluşun veya tasarımın nasıl ortaya çıkarıldığı, hizmet buluşu veya serbest buluş mu olduğunu nedenleri ile birlikte BBF veya TBF’de bildirilir.
  • TTO kendisine teslim edilen BBF’yi ve TBF’yi kaydeder ve bu bildirimin tarih ve numarasını, gecikmeksizin ve yazılı olarak buluş sahiplerine bildirir.
  • BBF veya TBF eksik ise, TTO 2 (iki) ay içinde eksiklerin giderilmesini bildirimde bulunan buluş veya tasarım sahiplerine bildirir. Buluş veya tasarım sahipleri bu eksikleri 1 (bir) ay içinde gidererek TTO’ya iletir.
  • Kamu kurum ve kuruluşları tarafından finanse edilen, amaç ve kapsamı projede tanımlanan deneysel çalışmaları, araştırma ve geliştirme ve benzeri faaliyetleri kapsayan hibe, burs veya herhangi bir destek için imzalanan işbirliği anlaşması, protokol veya her türlü sözleşme yoluyla desteklenen faaliyetler sonucu ortaya çıkan buluşlarda; proje desteğinden faydalanan üniversitenin öğretim elemanı, öğrencileri BBF’yi TTO ve destek veren kurum ve kuruluşa geciktirmeksizin yazılı olarak iletmekle yükümlüdür.

Değerlendirme  ve Tescil Başvuru Süreci

  • TTO, BBF ve TBF ile iletilen buluş bildiriminin Sınai Mülkiyet Kurulu’nda (SMHK) değerlendirilmesini, hizmet buluşu ise üniversitenin hak talebini buluş/tasarım sahiplerine buluş bildirim tarihinden itibaren 4 (dört) ay içinde yazılı olarak bildirir.
  • TTO, BBF ve TBF’nin ön değerlendirmesini ve ön değerlendirmeden geçen buluşların ve tasarımın yenilik araştırmasını yapar veya APOH içerisinden bir patent ofisinin yenilik araştırmasını yapması konusunda karar verir.
  • TTO, yenilik araştırma raporunda (YAR) olumlu görülen BBF ve TBF’leri SMHK’ya sunar, TTO ön değerlendirmesi (şekli uygunluk) veya YAR’ı olumsuz görülen tüm BBF ve TBF’lerin bilgisini de ayrıca SMHK’ya verir.
  • SMHK, buluşun veya tasarımın bilimsel ve ticari boyutlarını değerlendirir. Gerekir ise buluşçudan buluşunu anlatması için bir sunum talep edebilir.
  • BBF ve TBF’nin TTO’ya teslim edilmesini veya buluş/tasarım sahipleri tarafından önceden yapılmış tescil başvurusunun TTO’ya bildirilmesini müteakip 4 (Dört) ay içerisinde SMHK’nın karar vermemesi durumunda buluş/tasarım serbest hale gelir. Bu durumda buluşçu/tasarımcı, dilerse başka patent ofisleri yerine TTO’dan danışmanlık hizmeti alarak tescil işlemlerini yine TTO aracılığı ile yapabilir.
  • SMHK’nın buluş ve tasarıma ilişkin hak sahipliği kararından itibaren 4 (dört) ay içinde veya buluş/tasarım sahipleri ile anlaşılması halinde karar tarihinden itibaren en geç 6 (altı) ay içinde, TTO patent/faydalı model/tasarım başvurusunu gerçekleştirir.
  • TTO’ya buluş/tasarım bildiriminde bulunulmadan buluş/tasarım sahipleri tarafından yapılan patent/faydalı model/tasarım başvurusu; başvuru tarihinden itibaren 1 (bir) ay içinde TTO’ya yazılı olarak bildirilir. TTO önceden yapılmış olan başvuru bildirimini SMHK’ya sunar. SMHK’da üniversitenin hak sahipliği kararını alırsa, karar tarihinden itibaren 4 (dört) ay içinde Kuruma patent/faydalı model/tasarım başvurusunun kendi başvurusu olarak kabul edilmesini ve işlem görmesini bildirir. Aksi takdirde buluş/tasarım serbest kabul edilir. Hak sahipliği üniversiteye geçen buluş/tasarımla ilgili olarak; buluş/tasarım sahipleri yapılan başvuruya ilişkin tüm bilgi ve belgeleri ve buna ilişkin süreçlerde ihtiyaç duyulan bilgi ve belgeleri TTO’ya teslim eder.
  • Üniversitenin hak sahipliği söz konusu olduğu buluş ve tasarımlar için tescil başvurusu sürecinde buluş/tasarım sahipleri ile üniversite arasında Gelir Paylaşım Sözleşmesi imzalanır.
  • SMHK’nın buluşun veya tasarımın hizmet buluşu olmasına karar vermesi durumunda buluşçuya/tasarımcıya ya Buluş/tasarım Primi ya da Gelir Paylaşımı Modelinden birini seçmesi önerilir. Buluş/tasarım Priminin, Gelir Paylaşım Modeline alternatif olarak buluş/tasarım sahibine teklif edilmesine SMHK karar verir. Buluşçuya veya tasarımcıya verilecek Buluş/tasarım Primi miktarı SMHK’nın önerisi ve Rektörlük Makamının uygunluğu ile Mütevelli Heyet Başkanlığı tarafından her buluş için ayrı belirlenir ve taraflar arasında Gelir Paylaşım Sözleşmesi imzalanır.
  • BBF veya TBF ile SMHK’ya başvuru yapan buluşçunun veya tasarımcının üniversite mensubu olmaması ya da buluşun/tasarımın serbest buluş kabul edilmesi durumunda, üniversitenin ve buluşçunun/tasarımcının tercihine göre şu iki yöntemden biri seçilebilir;
  1. Tescil süreçleri için buluşçu/tasarımcı ile TTO arasında Danışmanlık Sözleşmesi imzalanarak bedeli mukabili hizmet verilebilir.
  2. Üniversite inhisari olmayan lisans hakkı sahibi olması karşılığında ve SMHK tarafından belirlenen lisans geliri pay oranı çerçevesinde tescil işlem ve harç masraflarını karşılayabilir.